Om oss


2009 fyllde Hälsohuset i Landskrona 30 år

Numera erbjuds hos jubilaren motion och friskvård för en bred allmänhet. Tusentalet medlemmar lyfter vikter och går på löpband i fräscha och inbjudande lokaler.

Så var det knappast i början. 1979 bestämde sig 32 unga män att bilda en förening, och inredde en lokal med vikter och träningsredskap, huvudsakligen egentillverkade. Det hägrande målet för ynglingarna var att så långt som möjligt kunna likna den tidens stora fixstjärna, Arnold Schwarzenegger.

Landskronas första gym hade bildats, och dessutom ett av de första i Sverige, storstäderna borträknade.

Under hela 80-talet växte gymmen upp landet runt. Modeordet hette Bodybuilding och målet var att bli stor och stark. De mest framgångsrika i klubben ställde upp i tävlingar i bodybuilding och styrkelyft, och det erövrades åtskilliga medaljer i alltifrån DM till NM.

Gymmen var fortfarande en manlig värld, men runt 1990 förändrades idealen. Det gällde att vara smal med fasta muskler, dock inte för stora. Modeordet hette Fitness, och nu började kvinnorna på allvar söka upp gymmen. Lokalerna fräschades upp, och den ingrodda svettlukten och dammråttorna var ett minne blott.

För att tidigt möta den nya trenden flyttade klubben 1989 till större och fräschare lokaler i f d matbespisningen, som för landskronaborna är känd som ”Asylen”, och där bedrivs verksamheten fortfarande. För att attrahera de nya målgrupperna inreddes lokalerna även för gruppträning som aerobics och spinning, så att hela huset fylldes med aktiviteter. Snart var hälften av medlemmarna kvinnor, men fortfarande var det en huvudsakligen ungdomlig värld.

1999 passade klubben på, som hittills hade hetat Landskrona Kraftsportklubb, att utåt kalla sin verksamhet för Hälsohuset. Namnbytet förebådade den tredje vågen inom gymvärlden och som hör 2000-talet till. Det nya modeordet är Friskvård. Målet med träningen är nu i första hand att må bra, bli av med övervikten och slippa värken i rygg och axlar. I en tid av ökat stillasittande och fetma inses alltmer nyttan av denna typ av motion som förebyggare av krämpor och sjukdomar. Påhejade av läkarkåren finner sig nya grupper, som överviktiga och äldre, utan tidigare erfarenhet av träning, tillrätta på gymmen och med den nya livsstilen.

För att denna nya målgrupp lättare ska våga ta steget till den nya världen, har klubben avskilt en särskild lokal som döpts till Hälsohallen, inredd med lättinställda maskiner i en lugn miljö, där man kan tryggt kan börja träna i sin egen takt. Idag deltar klubben dessutom tillsammans med Landskrona Kommun i projekt som FAR (motion på recept) och Fallgrupperna ( träning för äldre för att förebygga fallolyckor).

Under 30 år har antalet tränande, både på Hälsohuset som i hela landet, i stort sett fördubblats varje årtionde, och 2009 uppskattas att 15 procent av den vuxna befolkningen ”går på Gym”.

Idag finns i kommunen hela sju träningsanläggningar som ska dela på denna kaka. Allt pekar dock på att antalet tränande inom närmaste decenniet ytterligare kommer att fördubblas.

Därför ser 30-åringen Hälsohuset fram mot sitt nästa jubileum med god tillförsikt.